De vann Fackförbundspressens journalistpriser

Nyheter 2023 10 maj
De vann Fackförbundspressens journalistpriser

Fotograf: Chris Anderson

Igår den 9 maj delades Fackförbundspressens journalistpriser ut.

Här är alla vinnare

Bästa avslöjande
Mikael Färnbo, ”Mordet på facktopparna”, podd i sju avsnitt med tillhörande artiklar, Dagens Arbete nr 2 och 3 2022.

Juryns motivering
”För att med transparens och enastående uthållighet ha avslöjat att den officiella sanningen om ett fackligt trauma sannolikt var ett villospår. En raffinerad berättelse som med hjälp av unika uppgifter från gamla sovjetiska arkiv kastar nytt ljus över ett internationellt maktspel som blivit högaktuellt på nytt.”

Juryn har bestått av Joel Dahlberg, journalist, Svenska Dagbladet, Linda Larsson Kakuli, journalist, SVT Uppdrag Granskning, AnnaKarin Löwendahl, journalist, Hem & Hyra.

Bästa berättande journalistik
Rasmus Lygner, ”Den stora modebluffen”, Dagens Arbete nr 9 2022.

Juryns motivering
”Detta reportage är ett effektivt berättat globalt drama, både upprörande och intresseväckande. Den historiska tillbakablicken med det gamla Sverigeperspektivet gör att berättelsen fördjupas och att problematiken sätts i ett större sammanhang. Många röster och många olika sidor kommer till tals i denna ambitiösa folkbildningsbragd.”

Juryn har bestått av Kerstin Almegård, förläggare, Albert Bonniers Förlag, samt Ulrika Knutson, författare och skribent.

Bästa grepp
Dagens Arbetsmiljö, ”Orden som tar plats i politiken”.

Juryns motivering
”Vinnaren har inte bara imponerat med sin nytänkande metod. Som läsare fängslas vi från start till mål med hjälp av den underhållande och moderna paketeringen. Som journalister vill vi genast försöka kopiera tillvägagångssättet i våra egna granskningar. Med begränsade resurser tog den här redaktionen sig an en teknisk utmaning på egen hand och resultatet kan inspirera en hel yrkeskår.”

Juryn har bestått av Estelle Ejdeholm, affärsområdeschef och publisher, Story House Egmont, Tobias Blixt, journalist, Breakit, samt Anna Holmquist, vd, Gazzine.

Bästa kommenterande journalistik
Olivia Landén, ST-läkare,  ”Jag föreställer mig hur jag skäller ut honom för att han har mage att dö utan att fråga mig först …” , Läkartidningen nr 46-47 2022.

Juryns motivering
”Vad gör man när regelverk krockar med rätten och viljan att vara medmänniska? I en text som är personlig, utan att bli kladdig, riktar skribenten ljuset mot ett allvarligt dilemma inom omsorg och vård – hur nära får en relation vara? På ett välskrivet och berörande sätt presenteras en motbild till den stressade och distanserade läkaren.”

Juryn har bestått av Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för Mediestudier, Sarah Britz, chefredaktör och vd, Faktum, Henrik Torehammar, inrikespolitisk kommentator, Svenska Dagbladet.

Bästa förklarande journalistik
Mikael Bergling, ”Spelet bakom miljarderna”, Skolvärlden nr 8 2022.Juryns motivering
”Alla tjänar på att tillägna sig kunskap. Det gäller att tillämpa den när man väljer vem man ger sig i lag med. Personer som hittar rätt i den politiska labyrinten har blivit hårdvaluta när friskolesektorn expanderar. Ett gediget arbete med att kartlägga kopplingarna mellan politiker, makthavare och friskolekoncerner, som visar hur förtroendet för politiken kan påverkas av deras täta förbindelser.”

Juryn har bestått av Eva Berlin, tidigare chefredaktör för Du & Jobbet, Hans Bolander, reporter, Dagens Industri, samt Daniel Kjellberg, chefredaktör, Råd & Rön.

Bästa illustration
Lotta Sjöberg, ”Slöjden har tappat tråden”, Ämnesläraren nr 5 2022.

Juryns motivering
”Är den äkta eller är den gjord i datorn? Ögonen söker efter detaljerna som ger svar. Idén är briljant och kräver framförhållning av redaktionen, tid och tålamod av konstnären. Ära vare gud i höjden, det här har illustratören gjort i slöjden.”

Juryn har bestått av Pär Ljung, AD, Faktum, Henrik Malmsten, AD, Svenska Dagbladet, samt Helén Rasmusen, UI/UX-designer, illustratör och grafisk designer, Vidispine.

Bästa fotografi
Hans-Olof Utsi, ”Elina tar vården till Svappavaara”, Vårdfokus nr 8 2022.

Juryns motivering
”En bild som förmedlar glädje och empati. Betraktaren får inblick i den verklighet som finns utanför storstädernas tillgänglighetsiver, där mänsklig omtanke och vilja till förändring och förbättring skapar förutsättningar för personliga möten och för en – trots allt – nära vård och omsorg. Bilden visar att där avstånden är långa kan människor trots allt vara nära.”

Juryn har bestått av Lisa Mattisson, bildjournalist, frilans, Paul Hansen, bildjournalist, Dagens Nyheter, samt Per Kagrell, tidigare bildchef Expressen.

Bästa redigering
Niklas Wennergren, ”Timmarna som gisslan”, Arbetet nr 9 2022.

Juryns motivering
”Det är inte bildernas kvalitet som fångar läsaren. Men ändå har bilderna huvudrollen i den gastkramande berättelsen. Klockslag, handskrivna lappar och citat ger läsaren oändligt med ingångar. Och när läsaren har fastnat i den röda tråden är det omöjligt att slita sig loss.”Juryn har bestått av Pär Ljung, AD, Faktum, Henrik Malmsten, AD, Svenska Dagbladet, samt Helén Rasmusen, UI/UX-designer, illustratör och grafisk designer, Vidispine.

Bästa omslag
Lotta Sjöberg, ”Slöjden har tappat tråden”, Ämnesläraren nr 5 2022.
Röstades fram av deltagarna på Fackförbundspressens dag.

Föreningen Fackförbundspressen delar sedan 2005 varje år ut Fackförbundspressens journalistpriser. Priserna delas ut under föreningens arrangemang Fackförbundspressens dag, som hålls varje vår.

 

Till arkivet
GUIDE: Så preppar du tidningen för kris och krig
Hur vet man om det är kris, vilka lagar gäller och vad ska du och din kollegor göra för att förbereda verksamheten? Ta hjälp av vår nya guide där du får råd av experter samt får reda på hur Polistidningen och Läkartidningen agerar.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här