De leder Tidskriftsdagen på Cirkus: ”Ett gäng power-kvinnor”

Tidskriftsdagen 2023 14 september
Techexperten Paulina Modlitba har satt ihop årets program för Tidskriftsdagen. Tillsammans med Loops Camilla Bergman och Affärsvärldens Josefin Sigedal leder hon branschevenemanget på Cirkus den 25 oktober. Det blir mycket AI.  
Paulina Modlitba är en flitigt anlitad moderator och föreläsare.

Paulina Modlitba är lite av en veteran när det gäller Sveriges Tidskrifters stora branschevent: Tidskriftsdagen. Hon har under flera år varit programredaktör för evenemanget, samt även för andra stora branschdagar som Women in Tech och Webbdagarna.

2021 modererade Paulina Modlitba Tidskriftsdagen tillsammans med branschprofilen Patrik Hadenius. I år kommer hon att dela scenen med mediehuset Loops grundare och vd Camilla Bergman och ekonomitidningen Affärsvärldens vd Josefin Sigedal.

– Det kommer att bli jättekul att göra det här tillsammans med Camilla Bergman och Josefin Sigedal. Vi är ett starkt gäng power-kvinnor!

Under Tidskriftsdagen får deltagarna koll på de senaste branschtrenderna, föreläsare delar med sig av handfasta insikter (och misstag) och kunniga paneldeltagare ger sina unika perspektiv. I årets program är AI (artificiell intelligens) en stor punkt.

– Det kommer, föga förvånande, att handla mycket om AI. Hela första blocket handlar om det, säger Paulina Modlitba.

Hon har examen i medieteknologi från både MIT (The Massachusetts Institute of Technology) och KTH (Kungliga Tekniska högskolan) och har en bred kunskap om maskininlärning och AI.

– Det är ett jätteintressant område som jag föreläser mycket om just nu. Alla vill veta hur AI kommer att påverka just deras bransch, säger Paulina.

AI-blockets keynote speaker är Chris Moran, redaktionell utvecklingschef på brittiska The Guardian.

– Han har haft en väldigt öppen inställning till AI. Han har bland annat skrivit om när Chat-GPT började genererade fejkade The Guardian-artiklar. Det ska bli intressant att höra hur han ställer sig till hela AI-utvecklingen och hur de ökat kompetensen in-house.

Föreläsningen följs av en AI-panel där bland andra Schibsteds AI-expert Agnes Stenbom ingår. Dessutom kommer Annika Bäckström, som är grafisk designer och AI-prompt specialist, att hålla en dragning om AI-genererade bilder och upphovsrättsfrågor.

Paulina Modlitba ger exempel på fler AI-frågor som kommer att lyftas.

–  Vad händer med journalistiken när desinformation sprids snabbare med AI? Hur påverkar AI annonsaffären? Hur kan man använda AI för att affärs- eller produktutveckla? Det är mycket i hela det publicistiska ekosystemet som kommer att utmanas, eller förändras eller ställas på sin spets med AI-utvecklingen.

Josefin Sigedal, vd, Affärsvärlden och Camilla Bergman, grundare och vd Loop.

Efter AI-blocket kan deltagarna välja mellan två spår. Första spåret handlar bland annat om hur publicister kan satsa i lågkonjunktur, förvärva andra bolag, satsa på ljud och även om prispsykologi. Affärsvärldens vd Josefin Sigedal leder spåret och bland föreläsarna och paneldeltagarna finns Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Aller medias vd Lotta Cederbom, Jakt är Jakts vd Roger Manfredsson och Bonnier News CEO Alexander Lydecker. Därtill håller Stefan Ekström, som är en av Sveriges ledande pris- och lönsamhetsexperter, en föreläsning om att sätta rätt pris i lågkonjunktur.

Det andra spåret handlar om att konvertera mera. Camilla Bergman, Breakits förra vd, kommer bland annat att berätta om sitt vägval med mediehuset Loop, där hon helt valt bort annonsaffären. Tidningen Kvartal berättar om hur de fått sin läsarbas att växa till 9 000 betalande prenumeranter. Det blir också en paneldebatt om olika betalmodeller: som medlemskap, prenumerationer och styckköp av artiklar. Vidare kommer danska Politiken att berätta om hur de mäter och analyserar vilka av deras artiklar som skapar mest läsning och engagemang.

Vilka trender har du märkt i branschen när du jobbat med programmet?

– Jag tycker att diskussionen om att det här är en bransch i kris inte är lika påtaglig i år. Alla publicister kämpar på olika sätt dagligen, det är inte så att det är en dans på rosor. Men jag börjar se ett mer positivt och konstruktivt tankesätt. Man hittar nya vägar, inspireras av andra och det finns en kämpaglöd.

Tidskriftsdagen, och den efterföljande Tidskriftsgalan med utdelning av Tidskriftspriset, är den 25 oktober på Cirkus i Stockholm. Tidskriftsgalan på kvällen leds av journalisten och tv-kändisen Fredrik Wikingsson och Fördomspoddens grundare Emil Persson.

Här kan du anmäla dig till Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan.


Text: Matilda Nilsson
Foto: Jennifer Kivinen, Elisa Sanvito, Sven Lindwall och Anette Persson

Till arkivet
Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här