Dagens Arbetes nya chefredaktör: ”Ska följa med ner i gruvan”

Nyhetsbrevet 2023 5 april
Dagens Arbetes nya chefredaktör: ”Ska följa med ner i gruvan”
Eva Burman tar över som chefredaktör för Dagens Arbete. Hon brinner för grävande journalistik och ser fram emot uppdraget att driva digitaliseringen på tidningen. Likt sin företrädare Helle Klein för hon en kamp för demokratin och mot trollfabriker och hatkonton.

– Jag är en riktig murvel, säger Eva Burman, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning.

Hon har jobbat 25 år inom koncernen i ett flertal roller. 7 augusti träder hon in i sin nya roll, som vd och chefredaktör för fackförbundstidningen Dagens Arbete.

– Jag ser fram emot att hänga med reportrar ut på jobb och lära mig om det vi skriver om, som att följa med ner i LKAB:s gruva, säger hon.

Eva Burman började på Eskilstuna-Kuriren som redigerare, och grävde redan då. Hon jämförde skillnader i kommunala bidrag till tjej- respektive killidrotter. Senare, 2002, vann hon som reporter Guldspaden tillsammans med Lena Michanek och Mathias Ståhle för två artikelserier kallade ”Sveket mot de unga”. Därefter jobbade hon flera år som nyhetschef. 2015 gick hon från rollen som redaktionschef på Eskilstuna-Kuriren till uppdraget som chefredaktör. 2019 utsågs hon till chefredaktör och utgivare för samtliga tidningar i Sörmlands Media.

– Jag har faktiskt inte eftersträvat att bli chef, däremot är jag som person väldigt driven och vill utveckla verksamheten. Jag är den som alltid föreslår förbättringar, och jag har en förmåga att se vad som behöver göras och hur man kan göra det.

Det var på Helle Kleins Facebook som Eva Burman först såg jobbannonsen, och blev intresserad.

– Dagens Arbete är känt för sina granskningar och grävande journalistik är något som jag brinner för.

I uppdraget framgår även tydligt att den nya ledaren för tidningen ska driva Dagens Arbetes digitalisering framåt, vilket matchar Eva Burman perfekt.

– Eskilstuna-Kuriren var en av de första svenska tidningarna som började ta betalt på nätet, berättar hon.

Eva Burmans erfarenhet är att digitalisering behöver ske i dialog med läsarna. I sin nya roll vill hon ta reda på vad Dagens Arbetes målgrupper vill läsa mer om.

– Dagens Arbete är en medlemsbaserad tidning och man behöver inte jaga prenumeranter på samma sätt som jag har gjort de senaste åren. Men innehållet behöver ändå vara relevant, och vi behöver ta reda på vad våra läsare vill ha, säger Eva Burman.

Hon är född i Sala, men uppväxt i Skellefteå och jobbade som undersköterska innan hon kastade sig in i journalistiken.

– Det är just de publicistiska frågorna som jag brinner för. Tryck- och yttrandefriheten är en grundbult för vår demokrati, men det finns krafter i vårt samhälle och hela världen som vill nedmontera demokratin. Jag kommer att fortsätta att driva de frågor som jag tror på, som yttrande- och åsiktsfrihet. Det måste vi kämpa för varje dag, och att stå upp för den lilla människan.

Likt sin föregångare Helle Klein har Eva Burman erfarit internets baksida med trollfabriker och hatkonton. Det är oklart varför, men kanske är det faktorer som att Eskilstuna-Kurirens ledarsida tagit tydlig ställning mot högerextrema krafter och SD, samt att en av ledarredaktionens medarbetare tidigt förutspådde den nutida utvecklingen i Ryssland, som satt Eskilstuna-Kuriren och dess chefredaktörer i skottgluggen för näthatare. Två män har dömts för olaga hot mot Eva Burman.

– Det är bara toppen av ett isberg. De har hotat mig och mina barn på olika sätt, ofta är hoten sexualiserade. Det är klart att det är påfrestande att ha en hotbild mot sig själv och sin familj.

Eskilstuna-Kuriren är likt Dagens Arbete en redaktion som vågar göra de djupare gräven. Tidningen har bland annat granskat trollfabrikerna och fick även internationellt genomslag för sina artiklar om Granskning Sveriges metoder.

– När det varit som värst har det även funnits en hotbild mot hela redaktionen, och vissa medarbetare. Då har jag varit tvungen att hantera deras säkerhet i första hand. Jag har väl en norrländsk tålighet, säger Eva Burman.

Hur är du som ledare?
– Jag leder med hjärtat och jag tror på att delegera. Ska man göra förändringar så tror jag på att förklara varför, för alla uppskattar inte förändringar. Jag är väldigt tydlig, men jag har också nära till skratt. Man måste bjuda på sig själv och det gör jag. Det är ganska roligt att jobba med mig.

Hur ser du på att lämna dagspress för en tidskrift?
– Jag är ju en person som trivs där det händer saker. Klart jag inser att det kommer bli annorlunda, men det jag tar med mig till min nya roll är att jag kommer skynda långsamt.

Hur känns det att ta över efter Helle Klein, som är en sådan stark profil i tidskriftsbranschen?
– Hon är ett varumärke i sig och har varit många, många år på Dagens Arbete. Jag tänker inte jämföra mig med Helle. Jag ska göra det bästa jag kan med den kompentens jag har.

Nu vann ju inte Dagens Arbete någon Guldspade i år, trots två nomineringar, men är målet att nomineras till och få fler prestigefyllda grävpriser framöver?
– Ja, självklart!

Flyttar du till Stockholm nu?
– Nej, jag kommer att pendla. Det tar bara en timme från Eskilstuna med tåg.

Det plingar i Eva Burmans mejlkorg medan vi pratar.
– Ja, jag jobbar lite jämt. Det händer att jag svarar på läsarmejl halv tolv på nätterna, medger hon.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Mikael Andersson

Personligt

Eva Burman
Ålder: 53 år
Familj: Två barn
Bor: Eskilstuna
Gör: Chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning.
Hobby: Är hästtjej och hade häst fram till årsskiftet. Nu blir det mest padel och ut och springa.
Tidskrifter jag läser: Tidningen Chef och nu ska jag läsa hela förra årets utgivning av Dagens Arbete.
Aktuell: Ny vd och chefredaktör för Dagens Arbete från och med 7 augusti i år.
Dold talang: De kallar mig Doktor Eva. Har jobbat inom vården och har rätt bra koll på symtom.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här