Aktivera dig för Dawit Isaak

Nyheter 2021 21 september
Aktivera dig för Dawit Isaak
Den 23 september 2021 har det gått 20 år sedan journalisten, författaren och svenska medborgaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Han greps för att han gjorde sitt jobb som journalist och han har aldrig fått en rättvis rättegång.I samband med årsdagen är vi många föreningar, organisationer, företag och enskilda personer som på olika sätt uppmärksammar Dawit Isaak och kräver att han ska släppas fri.

Vad kan du och jag göra den 23 september?

Här nedan har vi listat några exempel på vad som sker i samband med årsdagen och även hur du kan engagera och aktivera dig.

Bokmässan i Göteborg

Kom till monter B1 där vi är flera organisationer på plats som berättar om Dawit Isaak, läser högt ur hans böcker och hjälper dig skriva protestbrev. Dawits dotter Betlehem Isaak och hans bror Esayas Isaak kommer även besöka montern. Missa inte heller det seminarium som Bokmässan anordnar på lördag 25 september om hur vi ska få Dawit Isaak och andra fängslade journalister fria. På Bokmässan finns även Dawit Isaaks egen stol, som står tom i väntan på att han ska släppas fri.

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö

Den 23 september uppmärksammar biblioteket 20-årsdagen på många olika sätt. Bland annat med ett seminarium på kvällen med Reportar utan gränser, journalisten Tsegay Mehari som själv suttit fängslad och Dawits bror Esayas Isaak.

Bibliotek i Sverige

Fler än 30 bibliotek är anmälda till den bibliotekskampanj som Amnesty Sverige tagit initiativ till i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. En kampanj för att lyfta Dawit Isaak, yttrandefrihet och det fria ordet. Är du Malmö kan du förutom Dawit Isaaks-biblioteket även besöka Malmö Stadsbibliotek där Svenska PEN den 23 september deltar i ett event där porträtt kommer att avtäckas på Dawit Isaak och Gui Minhai.

Skicka brev eller vykort

Vi kan alla skicka protestbrev till Eritreas president Isaias Afwerki, där vi kräver att Dawit Isaak ska friges. Breven kan skickas till Eritreas ambassad i Stockholm. Du kan även skriva under Amnestys namninsamling till Eritreas ambassadör här .

Lämna ett ekonomiskt bidrag

Den svenska stödföreningen Free Dawit driver ett aktivt arbete för Dawit Isaaks frigivande. Det görs genom olika påverkansmetoder ensamma eller i samverkan med andra. Du kan lämna ett ekonomiskt bidrag via föreningens hemsida .

Lyssna och titta

Den 23 september lanserar Expressen podden ”Jakten på Dawit” med journalisten Martin Schibbye från Blankspot som programledare. Även Reportrar utan gränsers Pressfrihetspodden har fokus på Dawit Isaak i nästa avsnitt. Och kolla in Amnesty Sveriges seminarium från i tisdags med Dawits dotter Betlehem Isaak och Vanessa Tsehaye, kampanjansvarig för Afrikas horn på Amnesty International.

Fotboll i Göteborg

På fredag 24 september uppmärksammar ÖIS Fotboll det dystra faktum att göteborgaren Dawit Isaak varit fängslad i 20 år. Detta görs genom att bjuda in till årets Dawit-match mot AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi. ÖIS Fotbolls Dawit-match infaller varje år i september.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här