Så lobbade Danmarks största mediekoncern fram ett nytt tidskriftsstöd
Danmarks största mediekoncern fick politikerna med sig – och ett nytt mediestöd för magasin infördes. Här berättar Frank Vilstrup, chef för Consumer Magazines på Story House Egmont, om vägen dit.

I Danmark finns ett magasinsstöd på totalt runt 45 miljoner svenska kronor per år. Danmarks största mediekoncern, Story House Egmont, lobbade för ett rättvisare mediestödssystem – och fick gehör.

– Vi träffade politiker och pratade om vår situation. Och de var väldigt förstående, säger Frank Vilstrup, chef för Consumer Magazines på Story House Egmont.

Han ingår i en liten grupp som jobbat hårt för att få politikerna i Danmark att se vikten av tidskrifternas roll i ett demokratiskt samhälle. Precis som i Sverige har det stora mediestödet i landet haft fokus på dagspressen, och lämnat tidskrifterna utanför.

– Det har funnits ett mediestöd för dagspress i många decennier i Danmark. Det är ett stöd på 400 miljoner danska kronor (600 miljoner svenska) som vi sökt, men vi har inte fått det. De har inte sett oss som en nyhetsleverantör.

Men detta har Story House Egmont lyckats ändra på. Ett nytt mediestöd för kommersiella magasin infördes 2023. Förra året fick Story House Egmont drygt 8 miljoner danska kronor (cirka 12 miljoner svenska) i magasinsstöd för nio tidningstitlar. Bland annat fick ATL för damerne, Boligmagasinet och Hjemmet stöd.

– 2023 skapades ett medieavtal som hade stöd av alla politiska partier och i avtalet ingick ett specifikt stöd för magasin och ett för veckotidningar, berättar Frank Vilstrup.

Magasinsstödet ska täcka som mest 35 procent av tidningarnas redaktionella kostnader. För Story House Egmont täcker stödet runt 15 procent.

– Det är en bra balans. Det är inte som att du får alla dina kostnader täckta, men det här ger oss en möjlighet att fortsätta att långsiktigt utveckla våra titlar, vilket är viktigt för oss.

Frank Vilstrup, chef för Consumer Magazines på Story House Egmont Foto: Klaus Rudbæk
Frank Vilstrup, chef för Consumer Magazines på Story House Egmont Foto: Klaus Rudbæk

Den största vinnaren på stödmodellen är Aller Media som fick drygt 13 miljoner danska kronor i stöd förra året. Också Bonnier Publications är en av de stora mottagarna av magasinsstöd. Bland titlarna som får stöd i Danmark finns Se og Hør (Aller Media), ELLE (Aller Media), alt.dk (Story House Egmont) och woman.dk (Bonnier). Det vill säga titlar vars motsvarigheter i Sverige skulle ha svårt att få mediestöd.

– I Danmark har mycket förändrats de senaste fem åren. Politiker är mycket mer medvetna om den funktion som magasin och veckotidningar fyller i folks liv. Inte minst för äldre och de som bor på landsbygden, säger Frank Vilstrup.

– Utan tidskrifter så utelämnas vår befolkning till Metas ekokammare och techjättarnas algoritmer. Det är ett hot mot vår demokrati. Och jag tror alla politiker i Danmark har insett det. Vi tidskrifter spelar en viktig roll för att vara en motkraft till detta. Vi ger perspektiv och kittar ihop samhällen.

Mediestödet i Danmark står nu inför förändringar och en kommitté ser just nu över hur stödet kan bli ännu mer teknik- och plattformsneutralt. Kommittén ska ge sitt utlåtande i höst. Story House Egmont för samtal med tjänstemännen i kommittén och har för avsikt att bjuda in politikerna till en dialog när arbetet med att reformera mediestödssystemet drar i gång på allvar.

– Vi kan inte gå tillbaka till en situation där synen på nyheter är föråldrad. Nyheter behöver inte nödvändigtvis vara breaking news, säger Frank Vilstrup.

Han menar att ämnesjournalistik om familjeliv, hälsa och juridik med mera också är nyheter.

– Det är inte breaking news vi förmedlar, utan vi ger vårt perspektiv på saker som är aktuella i vardagssamhället, säger han.

I lobbysamtalen har Story House Egmont haft visst stöd från intresseorganisationen Danske Media och danska handelskammaren. Men det mesta lobbyarbetet har mediehuset själv stått för.

– Vi gjorde mycket av jobbet själva, säger Frank Vilstrup.

En svår nöt som Story House Egmont däremot inte lyckats knäcka rör momsen på tidningar. I Danmark har dagspress noll-moms, medan tidskrifter har 25 procents moms.

– Det är ingen rättvis konkurrens, men det är tyvärr en för svår fråga att lösa. Det finns en rädsla för att om man ändrar på detta för tidskrifter så skulle andra industrier vilja ha samma ändring, och det skulle kunna kosta staten miljarder.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Klaus Rudbæk

3 tips

Egmonts framgångsknep i lobbyarbetet

  1. Träffa politikerna ansikte mot ansikte. Berätta för dem vilka medier vi representerar och vilken roll vi spelar i samhället.
  2. Var inte rädd att spela på känslorna. Politiker är oroade för vår demokrati, och om man vill värna demokratin så behövs våra publikationer. Mediapluralismen är viktig.
  3. Ett annat viktigt argument handlar om rättvisa. Ingen politiker vill ha en orättvis marknad.
Så når du den svårflörtade unga målgruppen
Inspireras av 13 tips från experten, hur danska Zetland lyckats nå unga lyssnare samt exempel på tre internationella titlar som haft framgång hos yngre läsare.
Läs vår stora guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här