FAQ om ledarskapsfrågor med Elisabeth Palombo
Fråga: Hur delegerar jag uppgifter eller lägger ut artiklar med trygghet att få ett bra resultat utan att vara för detaljerad så jag dödar motivationen?

Svar

Elisabeth Palombo

När man delegerar arbetsuppgifter är det ofta till stor hjälp, både för en själv och för den man delegerar till, att förbereda sig några minuter i förväg. Det behövs oftast inte mer än så.

Tänk noga på vem du delegerar till och vilka parametrar du värderar, såsom kompetens, vilja och samsyn.

Om allt är på bästa nivå kan du delegera enkelt med ett tydligt ”VAD” du vill åstadkomma med artikeln/jobbet. Om kompetensen är lägre får du vara mer detaljerad och kanske lägga in uppföljning oftare.

Om viljan är låg måste du vara tydlig med kvalitén på artikeln/jobbet och att ni har bra samsyn på resultatet. Om samsynen är låg måste du vara extra tydlig med hur du vill att resultatet ska vara, tonalitet, värderingar, vinkeln osv.En annan viktig parameter är befogenheten. Här finns det flera nivåer men för det mesta handlar det om två. Om den du delegerar till kan komma med egna förslag som kollas med dig, alltså begränsad befogenhet, eller om nivån är full befogenhet, att fatta egna beslut om eventuella ändringar eller förbättringar.

Expertpanelen

Se de andra experterna i panelen.

GUIDE: Så använder du AI-verktyg för din research
Här ger vi dig elva råd för hur du använder AI i researcharbete samt åtta tips på bra AI-verktyg för dig som är journalist. Lasse Edfast, som utbildar journalister i att använda AI för grävande delar med sig av sin kunskap och Aftonbladets AI-redaktör Konrad Cronsioe berättar om hur tidningen använder AI på redaktionen.
Läs hela guiden: Så använder du AI-verktyg för din research

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här