Premiär för nyhetsbrevet EU Update med Tobias Eltell

EU Update 2024 15 november
Premiär för nyhetsbrevet EU Update med Tobias Eltell
Välkommen till Sveriges Tidskrifters nya nyhetsbrev EU Update! Här kommer vi ungefär en gång per kvartal belysa de för tidskriftsbranschen viktigaste frågorna inom EU. Lagstiftningsarbetet inom EU har ju som bekant en direkt påverkan på vårt svenska rättssystem, och just nu finns intressanta EU-förslag som förväntas kunna påverka tidskriftsbranschen.

I detta nummer ska vi dock först och främst bekanta oss med några av de personer som har betydelse för EU-arbetet och dess inriktning. Det har ju varit val till EU-parlamentet under sommaren och nu under november månad har man så slutligt fastställt parlamentet.

Glädjande nog har vi nu fler svenska parlamentariker i viktiga lagstiftande utskott jämfört med förra EU-mandatperioden:

  • Arba Kokalari (M) som fortsätter i inre marknadsutskottet och som har haft viktiga roller i digitala frågor.
  • Alice Teodorescu Måwe (KD), som bland annat kommer att sitta i utskottet för medborgerliga fri och rättigheter (LIBE- utskottet där många frågor som är viktiga för vår bransch behandlas) och som själv varit tidskriftskolumnist.
  • Johan Danielsson (S) som har tagit plats i inre marknadsutskottet.
  • Abir Al-Sahlani (C), som tar plats i LIBE-utskottet.
  • Charlie Weimers (SD), som också tar plats i LIBE.Ingen svensk sitter i parlamentets kulturutskott.

Som helhet är de svenska parlamentarikerna 21 till antalet där Socialdemokraterna har 5 ledamöter, Moderaterna 4, Sverigedemokraterna 3, Vänsterpartiet 2, Miljöpartiet 3, Centerpartiet 2, Kristdemokraterna 1 och Liberalerna 1 ledamöter.

Några av kommissionärerna och deras politikområden

EU-kommissionen består av 27 kommissionärer – en från varje medlemsland. De utgör tillsammans EU:s ”regering” med ansvar för att:

  • Föreslå ny EU-lagstiftning
  • Genomföra EU:s politik och budget
  • Se till att EU-länderna följer EU:s regler och lagar
  • Representera EU internationellt

Varje kommissionär ansvarar för ett särskilt politikområde, till exempel konkurrens, handel, digital politik, miljö och transport.

Kommissionärerna leds av ordföranden Ursula von der Leyen som utses av EU-ländernas regeringschefer och godkänns av EU-parlamentet. Innan parlamentet godkänner respektive kommissionär sker en utfrågning av dessa. Utfrågningen är nyligen avslutad och de kommissionärer som presenteras närmare här är nu antagna.

Glenn Micallef, Malta

Kommer att ansvara för rättvisa mellan generationerna, ungdomsfrågor, kultur och idrott. Detta inkluderar bland annat arbete med:

  • Fokus på de sociala mediernas inverkan och för mycket skärmtid på unga människor, och ser på de särskilda risker och utmaningar de står inför.
  • Att ansvara för genomförandet av EU:s strategi för barnets rättigheter. Du kommer att söka synergier mellan ungdomsdeltagande och barns deltagande.
  • Arbeta med strategiskt politiskt angreppssätt när det gäller kultur, genom att inbädda den i EU:s övergripande politiska mål och se till att den blir mer tillgänglig för alla. Utveckla en ny kulturkompass, ett övergripande strategiskt ramverk för att vägleda och utnyttja kulturens olika dimensioner.
  • Förbättra arbetsvillkoren för konstnärer och kulturarbetare och frigöra den kulturella och kreativa branschens konkurrenskraftspotential. Detta omfattar också att arbeta nära den verkställande vice ordföranden för tekniksuveränitet, säkerhet och demokrati i utvecklingen av en AI-strategi för den kulturella och kreativa branschen.
  • Lägga fram förslag för att göra det lättare för människor, särskilt den yngre generationen, att besöka och ta vara på vårt kulturarv.

Glenn Micallefs kommande arbete med skydd av den kreativa branschen samt kulturen är viktig även för oss publicister.

Michael McGrath, Irland

Kommer att ansvara för demokrati, rättvisa och rättsstatsprincipen. Michael McGrath är kanske den viktigaste kommissionären för tidskrifternas del. Hans kommande arbete inkluderar bland annat:

  • En ny europeisk skyddsmekanism för demokrati, för att hantera de allvarligaste hoten mot demokratin i EU samt stärka kampen mot utländsk informationsmanipulation och påverkan.
  • Implementeringen av Europeiska mediefrihetsakten och förslag för att ytterligare stödja och skydda oberoende media och journalister, med utgångspunkt i arbetet för att skydda dem mot missbrukande rättsprocesser (SLAPP) och andra påtryckningar och oetiska beteenden.
  • Att stärka engagemanget med civilsamhället i frågor som rör demokrati, rättsstatsprincipen och relaterade frågor.
  • Utveckla en uppdaterad gemensam policyram och presenterar nästa konsumentagenda särskilt med fokus på hur vi kan skydda sårbara konsumenter och bedöma behovet av att uppdatera lagstiftningen och säkerställa efterlevnad.
  • Utveckla en lag om digital rättvisa för att motverka oetiska tekniker och kommersiella praktiker kopplade till dark paterns, marknadsföring av sociala medier- influencers, beroendeframkallande design av digitala produkter och onlineprofilering, särskilt när konsumenters sårbarhet utnyttjas för kommersiella syften.
  • Säkerställa att den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) förblir i linje med den digitala transformationen och möter behov inom brottsbekämpning och kommersiella sammanhang.

Som framgår av Michael McGraths ansvarsområden kan några vara högintressanta för publicisterna. Att skydda den fria journalistiken är viktigt och grundläggande. Det kommande arbetet med ett starkare konsumentskydd får inte resultera i onödigt omfattande reglering som riskerar att påverka läsaraffären.

Henna Virkkunen, Finland

Kommer att ansvara för teknisk suveränitet, säkerhet och demokrati. Detta inkluderar bland annat arbete med:

  • Ansvar för portföljen för digital och framtida teknologi.
  • Arbeta för att motverka skadlig desinformation som kan orsaka splittring i samhället och försvaga demokratin samt antikorruption och mediefrihet
  • Öka produktiviteten genom spridning av digital teknik för att hjälpa till att transformera industrier och utveckla nya tjänster och affärsmodeller. Forma en konkurrenskraftig, motståndskraftig och inkluderande digital framtid.
  • Arbeta med att öka innovationen inom AI, stärka cybersäkerheten.
  • Bidra till att bekämpa oetiska tekniker online, såsom dark paterns, marknadsföring via sociala medier-influencers, den beroendeframkallande utformningen av digitala produkter och onlineprofiler, särskilt när konsumentens sårbarhet utnyttjas i kommersiella syften.
  • Säkerställa ett förhållningssätt till media som erkänner dess unika ställning i demokratier och kultur, samtidigt som att stödja dess kommersiella utveckling. I uppdraget ligger också att överväga behovet av att ytterligare förbättra upphovsrättsramen för att hantera nya utmaningar som uppstår till följd av marknads- och teknikutvecklingen.

Som framgår kan några av Henna Virkkunens ansvarsområden vara riktigt intressanta för tidskriftsbranschen. Bland annat lyfts ​arbete med demokrati och AI fram. Här är det naturligtvis viktigt att AI-verktygen blir transparenta i sina utnyttjanden av publicisternas online-material och att rättvisa ersättningsmodeller och licenser upprättas. Det blir intressant att följa hur sådana nya samarbetsmodeller kommer att fungera i praktiken.

Jessika Roswall, Sverige

Ansvar för miljö, vattenresistens och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.

Även om Jessika Roswalls områden endast indirekt kan beröra tidskrifterna kan det ändå vara på sin plats att nämna några av den svenska kommissionärens områden som bland annat inkluderar arbete med:

  • Förbättring av Europas naturkapital är en integrerad del av våra prioriteringar, från klimatförändringar, säkerhet, konkurrenskraft eller livsmedelssäkerhet och -suveränitet.
  • Att utveckla en inre marknad för hållbara produkter, och att driva vidare vår ambition om nollutsläpp.
  • Arbeta med välstånd och öka den privata finansieringen för naturen.

Inom Jessika Roswalls områden ligger bland annat Deforestation Regulation, EUDR, alltså förordningen som syftar till att minska en global avskogning och skogsförstörelse. Då många tidskrifter fortfarande är beroende av papper kan en för hård reglering innebära problem.

VÅRA FOKUSOMRÅDEN 2025

De EU-arbeten och förslag vi på Sveriges Tidskrifter kommer att fokusera på kommer initialt att vara:

  • EU:s mediefrihetsakt samt förordningen om politisk reklam, och att dessa ligger i linje med svensk mediereglering.
  • AI-förordningen, och verka för att rättighetsägare har realistiska möjligheter att bestämma om deras material ska kunna användas för att lära upp AI-tjänster, samt få ersättning om det sker.
  • Noga följa arbetet med Consent or pay, det vill säga försöka förhindra så att det inte blir en tredje väg vid sidan om samtycke (till anpassad annonsering) eller betalning för redaktionellt innehåll. En tredje väg riskerar att bli en gratisväg till publicisternas innehåll och kvalitetsjournalistik. Detta kan äventyra många tidskrifters existens.
  • Följa upp arbetet med Digital Fairness Act och dess betydelse för publicisternas affärsmodeller där överreglering kan bromsa publicisternas tillväxt. I samband med detta lyfts på detta område fram problem med att hantera digitala prenumerationer, exempelvis när man upplever att företag gör det onödigt svårt att säga upp prenumerationer. Även problematiska kommersiella metoder från sociala medier-influencers.
Till arkivet
Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här