fbpx

DSM-direktivet

DSM-direktivet (the Directive on Copyright in the Digital Single Market 2016/0280(COD)) är ett direktiv som syftar till att ytterligare harmonisera upphovsrättslagstiftningen inom Europeiska Unionen i syfte att underlätta att EU ska bli en gemensam marknad för digital användning av upphovsrättsligt skyddat material. DSM står för ”Digital Single Market”. DSM direktivet består av många olika delar. För vår bransch är den s k Publishers Right i artikel 11 den viktigaste.

En ”publishers right” en ny närstående rättighet “i form av en utgivarätt för tidskriftsföretag”.. I medierna refereras artikel 11 ibland felaktigt som ”länkskatt”. Den och artikel 13 – som ska reglera plattformarnas ansvar att bidra till att stoppa otillåtet material – sägs av motståndarna ”förstöra internet”.

Vår branschorganisation i Bryssel, EMMA, har tillsammans med oss olika länder och andra mediers organisationer lagt ner ett enormt arbete på att få igenom artikel 11. Det första förslaget från kommissionen kom 2016 och sedan dess har det skett ett intensivt påverkansarbete. I juni 2018 accepterades ett förslag av EU-parlamentets  ”Committee on Legal Affairs” där en ny närstående rättighet var en del. I början av juli 2018 sköt dock parlamentet upp frågan om att besluta om direktivet till den 12 september 2018 då en majoritet ansåg att det krävdes förändringar i det liggande förslaget.

Den 12 september röstade en majoritet av parlamentet ja till förslaget – förslaget måste godkännas av både Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för att träda i kraft. Förslaget förhandlas inom EU under hösten 2018 och början av 2019.

Sveriges Tidskrifter har aktivt uppvaktat våra svenska politiker och parlamentariker kring denna fråga. Läs vårt remissvar kring Eu-kommissionen förslag från 2016. 

Under hösten 2016 deltog vår vd Kerstin Neld i en manifestion på centralstationen i Stockholm där hon bland annat höll ett anförande till stöd för frigivningen av Dawit Isaak. 

TIPS: Läs mer om de frågor som Sveriges Tidskrifter driver inom olika områden.

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Sörmlands Printing Solutions

  Som tidskriftstryckeri har Sörmlands Printing Solutions varit ledande i många år och det är en tradition vi är stolta över.  Att med modern utrustning och engagerad personal kunna möta dagens utmaningar ger oss motivationen att ständigt utvecklas och bli bäst på det vi gör. 

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.