fbpx

Dokumentation från medlemsmöte

Angående producentansvar och returpapper

Från och med den 1 januari 2021 träder en ny förordning i kraft som dessvärre ser ut att påverka Sveriges Tidskrifters medlemmars kostnader på ett väsentligt sätt. Om er produkt enbart ges ut digitalt gäller denna information inte er.


I korthet innebär förordningen :

 • Ökade kostnader oavsett hur man producerar den papperstidning som distribueras i Sverige.
 • Alla producenter är skyldiga att ansluta sig till ett producentregister och dit fördelas kostnaderna.
 • Du/ditt förlag är själva producenter om ni trycker utanför Sverige och för in tidskrifter.
 • Om er tidning trycks i Sverige kommer kostnaderna till dig via pappersproducent eller pappersimportör, eftersom de då bär producentansvaret.

Presentation i Stockholm den 6 mars 2020

Vid ett möte för Sveriges Tidskrifters medlemmar presenterades den nya returpappersförordningen samt de ökade kostnader som riskerar att drabba tidskriftsbranschen vid införandet.

Ladda ner: Powerpoint-presentationen som visades vid mötet. (pdf-fil, cirka 28mb)

Film: Hela presentationen filmades (Cirka 1 timme och 20 minuter lång). Observera att klippet är olistat och ej sökbart via Youtubes sökfunktion eller andra sökmotorer.
Obs, ett case med kostnadsberäkning av vad förändringen innebär för en enskild titel kommer cirka en timme in i klippet (1:05:00).

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Flowy

  En prenumerationspartner i ständig utveckling sedan 1982. Sveriges ledande förlagskonsult inom upplagestrategi, prenumerationshantering och upplageförsäljning.

 • Annons
  Another Media Group

  Mediebranschen står inför stora utmaningar; ökad konkurrens från globala jättar, ett ökat mediebrus i alla våra flöden och digitalisering. I ett sådan klimat behövs det en aktör som vågar. När utmaningar dyker upp och ställer nya krav på publicister och medieägare – står vi starka för att stötta genom förändring. Vi utmanar, effektiviserar, skapar lönsamhet och hittar nya intäkter.

 • Annons
  P1 Prenumeration

  PositionEtt AB är ett företag som under många år utvecklat och levererat P1 Prenumeration till tidningsförlag.