fbpx

Dokumentation från medlemsmöte

Angående producentansvar och returpapper

Från och med den 1 januari 2021 träder en ny förordning i kraft som dessvärre ser ut att påverka Sveriges Tidskrifters medlemmars kostnader på ett väsentligt sätt. Om er produkt enbart ges ut digitalt gäller denna information inte er.


I korthet innebär förordningen :

 • Ökade kostnader oavsett hur man producerar den papperstidning som distribueras i Sverige.
 • Alla producenter är skyldiga att ansluta sig till ett producentregister och dit fördelas kostnaderna.
 • Du/ditt förlag är själva producenter om ni trycker utanför Sverige och för in tidskrifter.
 • Om er tidning trycks i Sverige kommer kostnaderna till dig via pappersproducent eller pappersimportör, eftersom de då bär producentansvaret.

Presentation i Stockholm den 6 mars 2020

Vid ett möte för Sveriges Tidskrifters medlemmar presenterades den nya returpappersförordningen samt de ökade kostnader som riskerar att drabba tidskriftsbranschen vid införandet.

Ladda ner: Powerpoint-presentationen som visades vid mötet. (pdf-fil, cirka 28mb)

Film: Hela presentationen filmades (Cirka 1 timme och 20 minuter lång). Observera att klippet är olistat och ej sökbart via Youtubes sökfunktion eller andra sökmotorer.
Obs, ett case med kostnadsberäkning av vad förändringen innebär för en enskild titel kommer cirka en timme in i klippet (1:05:00).

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

 • Annons
  Punamusta

  Letar ni efter ett pålitligt och stabilt tryckeri? Då har ni hittat rätt! Punamusta trycker allt ifrån visitkort till kataloger och tidningar, med små upplagor upptill miljon upplagor.

 • Annons
  Informa

  Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

 • Annons
  NewsFactory

  NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.