- Det finns 4 000 tidskrifter i Sverige. De flesta är medlemstidskrifter. Hobby och fritidsintressen är det vanligaste ämnet.
- Branschen omsatte 6,3 miljarder kronor under 2024 vilket är en minskning med 5 procent jämfört med 2023. Detta inkluderar alla intäktsslag – läsare, annons & övrigt (event, e-handel m.m).
- Varje hushåll lägger i snitt omkring 652 kr per på tidskrifter via prenumerationsavgifter, lösnummerköp och medlemsavgifter.
- Läsarintäkter är fortsatt branschens viktigaste intäktskälla. 51 % av de totala intäkterna kommer från läsarintäkterna.
- För andra gången har IRM inkluderat en nedbrytning för de digitala läsarintäkterna för hela tidskriftsbranschen. De digitala läsarintäkterna uppgick till cirka 420 miljoner kronor under 2023. Detta innebar att de digitala läsarintäkterna uppvisade en tillväxt på 15% jämfört med 2023.
- Tidskrifternas annonsintäkter minskade med 5,7 procent under 2024.
- Under 2024 minskade branschens övriga intäkter (events, mässor, e-handet etc) med 9 procent.
- Under 2024 fanns det uppskattningsvis 3 900 anställda i tidskriftsbranschen. Av dessa estimeras 55 procent eller 2 150 personer vara journalister.
Källa: Sveriges Tidskrifters årliga Branschrapport 2025 – Tidskriftsbranschen i siffror.
Marknadsstruktur
Konsumentinriktade tidskrifter
Traditionellt delas tidskriftsmarknaden upp i populärpress och fackpress. Där populärpressen riktar sig till privatkonsumenter och fackpress till yrkesverksamma. Inom populärpress är mediehus som Aller media, Bonnier publications och Story House Egmont framträdande.
Yrkes- och organisationsinriktade tidskrifter
Den svenska marknaden har en stor och livaktig fackpress. Yrkes- och organisationstitlarna är många både till antalet och spridda i stora upplagor. Förlag med flera fackpresstitlar är till exempel LRF Media, Svenska Docu Media, Lärartidningar och LO Mediehus.
Bland de upplagemässigt största titlarna finns organisationstidskrifterna Hem & hyra, Kommunalarbetaren och Kollega.
Läs mer om TS-upplagor och Media Audit reviderad webbtrafik på www.kantarsifo.se/mediaaudit
Annonseffekt
Det finns flera sajter som samlar undersökningar av hur reklam och annonser i tidskrifter fungerar. Här hittar du ett urval:
FIPP (Internationell)
Magazines Canada (Kanada)
MPA (Australien)
MPA (USA)
Print Power (Sverige)
Rampanel (Sverige)
Print Wirkt (Tyskland)