- Det finns 4 150 tidskrifter i Sverige. De flesta är medlemstidskrifter. Hobby och fritidsintressen är det vanligaste ämnet.
- Samlat omsatte branschen 6,74 miljarder kronor under 2022 vilket är en minskning med -2 procent jämfört med 2021. Detta inkluderar alla intäktsslag – läsare, reklam & övrigt (event, e-handel m.m)
- Varje hushåll lägger i snitt omkring 680 kr per på tidskrifter via prenumerationsavgifter, lösnummerköp och medlemsavgifter.
- Läsarintäkter är fortsatt branschens viktigaste intäktskälla. Under 2022 har det dock skett en minskning med 4% och nu uppgår läsarintäkterna till 3,3 miljarder kronor.
- Tidskrifternas annonsintäkter ökade med 2,6 procent under 2022. Det är fortsatt de digitala annonsintäkterna som driver tillväxten och får de samlade annonsintäkterna att uppvisa en positiv utveckling.
- Annonsinvesteringen i native har ökat med en högre tillväxttakt än den samlade digitala annonsintäkterna under 2022. Omsättningen för Native advertising ökande med 10 % från föregående år och är nu cirka 110 miljoner kronor hos den svenska tidskriftsbranschen.
- Branschens övriga intäkter fick ett mycket tufft 2020 i spåren av pandemin och minskade med drygt 30 procent. Under 2022 fortsatte nedgången med 6 procent.
- Under 2022 fanns det uppskattningsvis 4 100 anställda i tidskriftsbranschen. Av dessa estimeras 57 procent eller 2 400 personer vara journalister.
Källa: Sveriges Tidskrifters årliga Branschrapport 2023 – Tidskriftsbranschen i siffror.
Marknadsstruktur
Konsumentinriktade tidskrifter
Traditionellt delas tidskriftsmarknaden upp i populärpress och fackpress. Där populärpressen riktar sig till privatkonsumenter och fackpress till yrkesverksamma. Inom populärpress är mediehus som Aller media, Bonnier publications och Story House Egmont framträdande.
Yrkes- och organisationsinriktade tidskrifter
Den svenska marknaden har en stor och livaktig fackpress. Yrkes- och organisationstitlarna är många både till antalet och spridda i stora upplagor. Förlag med flera fackpresstitlar är till exempel LRF Media, Svenska Docu Media, Lärartidningar och LO Mediehus.
Bland de upplagemässigt största titlarna finns organisationstidskrifterna Hem & hyra, Kommunalarbetaren och Kollega.
Läs mer om TS-upplagor och Media Audit reviderad webbtrafik på www.kantarsifo.se/mediaaudit
Annonseffekt
Det finns flera sajter som samlar undersökningar av hur reklam och annonser i tidskrifter fungerar. Här hittar du ett urval:
FIPP (Internationell)
Magazines Canada (Kanada)
MPA (Australien)
MPA (USA)
Print Power (Sverige)
Rampanel (Sverige)
Print Wirkt (Tyskland)