”Bloggpappan i branschen”
Som influencerchef för Lifestyle på Bonnier News Sales är en av Daniel Troyses viktigaste uppgifter att matcha rätt influencer med rätt annonsör.

– Vi är alltid uppdaterade med vilka influencers som ska bygga nytt kök, vilka influencers som ska flytta eller snart få barn. En kampanj hos en influencer ska kännas trovärdig, säger Daniel Troyse, influencerchef för Lifestyle på Bonnier News Sales.

Daniel Troyse och hans sambo Caroline Blomst var tidiga ut på modebloggarenan. På Instagram har de kvar kontot @_streetstyle med 75 000 följare.

– Jag var en influencer själv. Jag höll på med det i tio år innan jag gick över till andra sidan, säger Daniel Troyse.

Han ser sig lite som en bloggpappa i branschen, en mentor för nya influencers och kunder som vill prova influencer marketing. Han menar att bloggen och Instagram är de vanligaste kanalerna för många influencers idag, även om TikTok är på frammarsch.

– Instagram är största kanalen, men bloggen är viktigare. Ett blogginlägg lever kvar längre på internet, säger Daniel Troyse.

I Tailsweeps och Bonnier News stall finns i dag 70 influencers. Bland influerarna hos agenturen Tailsweep finns stora namn som Isabella Löwengrip, Margaux Dietz, Paula Rosas och Magdalena Graaf. Influerarna på Tailsweep är helt fristående, medan de som är kopplade till Bonnier News bloggar för respektive tidskriftsvarumärke. Bonnier News har influencers kopplade till Mama, Sköna Hem, Damernas Värld, Amelia och Allt om Mat.

– Influerarna på varumärkena fungerar som förlängda armar till magasinen. De pratar om det som tidskriften pratar om i sina kanaler. En influencer som blir gravid kan skriva om det och så kan Mama dela det. Vi coachar våra influencers, regrammar det de gör och hjälper dem att växa med sin publik, samtidigt som de hjälper varumärket med content, säger Daniel Troyse.

Exakt hur avtalen mellan Bonnierföretagen och influerarna ser ut vill Daniel Troyse inte berätta. Med olika procentsatser delas intäkterna mellan de båda.

För Bonnier News är fortfarande influencer marketing ett litet affärsområde, men ett som det satsas på.

– Influencer marketing är nytt för många annonsörer, men de flesta som provar återkommer. Vi säljer mycket display-, native- och printannonser, men det nya är att vi kan inkludera profilerna i de här annonserna.

Han kallar Isabella Löwengrip för en megainfluencer. De som har en större publik är ikoner, som till exempel Zlatan. Men det finns många andra former av influerare. De som har en liten, men dedikerad publik kallas microinfluencers eller nanoinfluencers.

– I framtiden kanske man i stället för nano- och microinfluencers pratar mer om en grupp influencers. De kanske talar om yoga och hänger på Facebook i en grupp med 400 000 följare. Då vill vi knyta till oss den gruppen av – låt oss kalla det gruppfluencers.

Hur kan en mindre tidskrift jobba med influencers?

– Man kan knyta till sig profiler i samma nisch som man verkar inom och ha dem som krönikörer eller experter i tidningen. De kan också göra vissa reportage till tidningen eller fungera som ambassadörer.

Kan en journalist vara en influencer?

– Jobbar man som journalist har man integritet och trovärdighet, man kan inte jobba med annonssamarbeten. Vissa gånger funkar det liksom inte.

Daniel Troyses lista – Så lyckas du som influencer

1. Ha en egen nisch. Det kan även vara en nisch i en nisch, som till exempel bikram yoga i stället för bara yoga.

2. Lär ut något. Utbilda din publik. Visa hur (how to) man gör någonting. Do it yourself-trenden är också fortfarande stark.

3. Använd gärna lite humor!

4. Uppdatera så ofta du kan, enligt plattformens algoritm.

Text: Matilda Nilsson

Läs mer

Stor guide: Så kommer du igång med TikTok
Algoritmen på TikTok tycks nu gynna publicister. Flera nischade medier hittar sina målgrupper här. Är det dags även för dig?
Läs vår stora TikTok-guide

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här