Sveriges Tidskrifters medlemmar får tillgång till SVT Nyheters livesändningar

Artikel 28 juni
Sveriges Tidskrifters medlemmar får tillgång till SVT Nyheters livesändningar
Som medlem i paraplyorganisationen Utgivarna kommer alla medlemmar i Sveriges Tidskrifter att kunna använda sig av SVT:s "nyhetslive" i höst. Det blir även möjlighet att integrera eget reklamutrymme (till exempel prerolls) i anslutning till sändningarna.

Mer information och regler för hur man får tillgång till “nyhetslive”-sändningar från SVT Nyheter kommer att stå klart efter sommaren. Det här innebär samarbetet kortfattat i nuläget:

 • SVT kommer att dela sändningar där de själva äger allt innehåll. Det kommer sällan att handla om utrikesrapportering eller sportsändningar då dessa rättigheter ofta inte ägs av SVT själva.
 • Samarbetet gäller rätten för en medlem i Sveriges Tidskrifter (genom Utgivarna) att publicera sändningar från SVT Nyheter i egna kanaler, ej sociala medier.
 • Genom att kontakta tjänstgörande nyhetschef på SVT Nyheter i samband med en livesändning får tidskriften tillgång till en specifik sändning/signal (snarare än att ha konstant tillgång). Det är i nuläget inte bestämt hur information om kommande och pågående livesändningar kommer att gå ut från SVT Nyheter.
 • Signalen från SVT är samma signal som går ut i SVT:s egen sändning med SVT:s egen grafik och så vidare.
 • Det blir möjligt att visa egen reklam i anslutning till sändningarna.
 • En livesändning från SVT Nyheter kan till exempel vara extrasändningar vid ”breaking news” men även planerade dagliga nyhetshändelser, till exempel riksdagsdebatt, presskonferenser, Vetlanda-dådet, räntebesked, midsommartrafiken etc. Sändningarna är ofta inte tablålagda och ofta går de bara på SVTPlay, men ibland i de vanliga kanalerna.
 • SVT förbehåller sig rätten att säga nej till delar av en sändning, t.ex. känsligt material, eller gäster som bara ställer upp för SVT exklusivt.
 • Motsvarande samarbete finns i Norge där NRK ger access till de egna sändningarna.
  Samarbetet genomförs under en testperiod på sex månader för att sedan utvärderas.

De tidskrifter som är medlemmar i Sveriges Tidskrifter kommer att få mer information via mail och på vår sajt när fler detaljer är på plats.

Kontakta fredrik.wass@sverigestidskrifter.se om du har frågor.

Bild: Från SVT Morgonstudion när Martin Schibbye och Kerstin Neld gästade programmet i samband med uppmärksammandet av Dawit Isaak.

Samhällsbärande
Bland tidskriftsbranschens över 4000 olika titlar ryms en mängd aktörer med en samhällsbärande roll, både som kulturbärare och som en stark del av den svenska demokratin.
Fyra tidskrifter som gör skillnad

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

  Lyssna på Tidskriftspodden

  Lyssna här