Sveriges Tidskrifters medlemmar får tillgång till SVT Nyheters livesändningar

Artikel 2021 28 juni
Sveriges Tidskrifters medlemmar får tillgång till SVT Nyheters livesändningar
Som medlem i paraplyorganisationen Utgivarna kommer alla medlemmar i Sveriges Tidskrifter att kunna använda sig av SVT:s "nyhetslive" i höst. Det blir även möjlighet att integrera eget reklamutrymme (till exempel prerolls) i anslutning till sändningarna.

Mer information och regler för hur man får tillgång till ”nyhetslive”-sändningar från SVT Nyheter kommer att stå klart efter sommaren. Det här innebär samarbetet kortfattat i nuläget:

  • SVT kommer att dela sändningar där de själva äger allt innehåll. Det kommer sällan att handla om utrikesrapportering eller sportsändningar då dessa rättigheter ofta inte ägs av SVT själva.
  • Samarbetet gäller rätten för en medlem i Sveriges Tidskrifter (genom Utgivarna) att publicera sändningar från SVT Nyheter i egna kanaler, ej sociala medier.
  • Genom att kontakta tjänstgörande nyhetschef på SVT Nyheter i samband med en livesändning får tidskriften tillgång till en specifik sändning/signal (snarare än att ha konstant tillgång). Det är i nuläget inte bestämt hur information om kommande och pågående livesändningar kommer att gå ut från SVT Nyheter.
  • Signalen från SVT är samma signal som går ut i SVT:s egen sändning med SVT:s egen grafik och så vidare.
  • Det blir möjligt att visa egen reklam i anslutning till sändningarna.
  • En livesändning från SVT Nyheter kan till exempel vara extrasändningar vid ”breaking news” men även planerade dagliga nyhetshändelser, till exempel riksdagsdebatt, presskonferenser, Vetlanda-dådet, räntebesked, midsommartrafiken etc. Sändningarna är ofta inte tablålagda och ofta går de bara på SVTPlay, men ibland i de vanliga kanalerna.
  • SVT förbehåller sig rätten att säga nej till delar av en sändning, t.ex. känsligt material, eller gäster som bara ställer upp för SVT exklusivt.
  • Motsvarande samarbete finns i Norge där NRK ger access till de egna sändningarna.
    Samarbetet genomförs under en testperiod på sex månader för att sedan utvärderas.

De tidskrifter som är medlemmar i Sveriges Tidskrifter kommer att få mer information via mail och på vår sajt när fler detaljer är på plats.

Kontakta fredrik.wass@sverigestidskrifter.se om du har frågor.

Bild: Från SVT Morgonstudion när Martin Schibbye och Kerstin Neld gästade programmet i samband med uppmärksammandet av Dawit Isaak.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här