Snart kan tidskrifter börja sända SVT:s nyhetslive

Nyhetsbrevet 19 augusti
Snart kan tidskrifter börja sända SVT:s nyhetslive
Inom de närmaste veckorna kommer SVT börja erbjuda sina livenyhetssändningar till oss i tidskriftsbranschen. Vi har pratat med SVT:s vd Hanna Stjärne om hur det ska funka.

Redan när Hanna Stjärne tillträdde rollen som vd för SVT 2014 fick hon förfrågningar om samarbeten med stora mediehus. Till exempel Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin visade intresse för SVT:s tekniska lösningar.

Eftersom SVT som public service-kanal får statliga medel har det länge funnits en debatt om i fall konkurrensen mellan SVT och stora nyhetstidningar är snedvriden. Olika former av samarbeten har diskuterats.

Under coronapandemin började SVT att dela sina sändningar från coronapresskonferenserna med andra medieaktörer. Nu ska SVT under en prövoperiod på sex månader även dela andra presskonferenser och aktuella händelser.

– Den absoluta merparten av de som använt SVT:s sändningar hittills är nyhetsmedier, men ett antal tidskrifter har också hört av sig. Nu när vi utökar så hoppas vi att ännu fler tidskrifter ska ha nytta av erbjudandet, säger Hanna Stjärne.

Enligt Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter har fem-sex medlemmar i branschorganisationen redan erfarenhet av att sända nyhetslive från SVT. Då har det gällt myndigheternas coronapresskonferenser.

– Nu när SVT breddar erbjudandet tror jag fler medlemmar kommer att tycka det är intressant. Det här är en bra möjlighet för våra medlemmar och ett bra erbjudande från SVT, säger Kerstin Neld och ger exempel på tidskrifter som kan ha intresse av att visa livesändningar från stora nyhetshändelser.

– Om vi till exempel skulle drabbas av ännu ett terrordåd så är det intressant för många av våra medlemmar att bevaka. Har ett hyreshus rasat så kanske Hem & Hyra vill rapportera om det. De flesta tidskrifter som jobbar digitalt har också rörligt material och det här är ett sätt att kunna förmedla bättre material till sina läsare.

Detaljerna kring hur erbjudandet ska fungera rent praktiskt är ännu inte klara, men Hanna Stjärne lovar att mer information kommer.

Sveriges Tidskrifter har tidigare i sommar berättat att medlemmarna ska kunna sända livesändningarna i sina egna kanaler, men inte i sociala medier. Signalen från SVT är samma signal som går ut i SVT:s egen sändning med SVT:s egen grafik. Det kommer vara möjligt att visa sin egen reklam i anslutning till sändningarna. För den som vill ha tillgång till en pågående livesändning gäller det att kontakta tjänstgörande nyhetschef på SVT Nyheter.

Erbjudandet från SVT gäller alla Utgivarnas medlemmar. I branschorganisationen ingår SVT själva, Sveriges Radio, Utbildningsradion, TU – Medier i Sverige, TV4 och Sveriges Tidskrifter.

Varför väljer SVT att erbjuda sina livesändningar till Utgivarnas medlemmar?

– Under pandemin har SVT bland annat delat livesändningar från myndigheternas presskonferenser. När jag träffar kollegor från privata mediebolag har jag förstått att det har varit uppskattat och underlättat mångas arbete. Vi har funderat på hur vi kan utveckla erbjudandet och landat i att bidra med så många livesändningar vi kan, säger Hanna Stjärne.

Vad är bakgrunden till beslutet?

– Uppskattningen från andra medier. Vi har gjort så här under pandemin och nu fortsätter vi under en provperiod med ännu fler livesändningar, säger Hanna Stjärne.

Förutsättningen för att Utgivarnas medlemmar ska kunna visa sändningarna är att SVT har rättigheter till allt material. Därmed är det främst direktsändningar kring inrikesnyheter som kommer beröras. Erbjudandet kan till exempel gälla myndigheters presskonferenser eller större nyhetshändelser.

Riskerar inte det här att göra att mediebevakningen blir mer enkelriktad?

– Jag tror snarare att det blir tvärtom. Erfarenheterna av att dela livesändningar under pandemin är att det ledde till att journalister inte behövde stå sida vid sida och göra samma sak, som att filma samma presskonferens. Tid kunde frigöras till annan journalistik och andra vinklar, säger Hanna Stjärne.

I SVT:s erbjudande ingår inte känsligt material, som till exempel intervjuer med personer som ställer upp exklusivt för en intervju i SVT.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Janne Danielsson/SVT

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här