Grand slam för Arbetets murvel

Tidskriftspriset 2023 26 oktober
Grand slam för Arbetets murvel
Trippelvinst för Arbetet – och reportern Mårten Martos Nilsson – på Tidskriftsgalan i går. Han vann Årets Journalist, Årets Granskning och finns även med på ett hörn av podden Från Golvet som vann Årets Ljud.

Årets Journalist, hur känns det?
– Jag är helt överväldigad. Det är väldigt bra de andra som var nominerade. Jag är helt paff, säger Mårten Martos Nilsson efter Tidskriftsgalan.

Han har just tagit hem Tidskriftspriset i två kategorier, Årets Journalist och Årets Granskning, och var även upp på scenen när hans tidning Arbetet vann sitt tredje pris, Årets Ljud. Att han är välförtjänt av att vinna prestigefyllda priset Årets Journalist verkar deltagarna på årets Tidskriftsgala vara överens om.

Det är en strid ström av personer som kommer och skakar hand och gratulerar när vi sitter och gör vinnarintervjun i en grön biosoffa i korridoren på Cirkus.
– Jag känner inte ens alla, säger Mårten Martos Nilsson ödmjukt.

Han har jobbat 26 år på Arbetet och har en gedigen produktion bakom sig. I många år skrev han med fokus på reportage, att komma nära människor. Men på senare år har han gått mer mot nyhetsjournalistiken.

– Jag ser det lite som att jag blivit belönad för lång och trogen tjänst. Jag har jobbat länge med att bevaka arbetsmarknad och har gjort det från många vinklar och jag skulle väl tro att juryn väger in det, säger Mårten.

I juryns motivering till Årets Journalist står det: ”För att outtröttligt ha bevakat och satt strålkastarljuset på en verklighet där rättssäkerhet och stolta arbetsmiljölagar förvandlats till pappersparagrafer. Och för att med mod och integritet ha avslöjat övergrepp på övergrepp och en samvetslös exploatering av utländsk arbetskraft under de senaste årens byggboom.”

Mårten Martos Nilssons gräv om våldet i byggbranschen, som även vann Årets Granskning, tog två månader att göra. När Mårten tar emot priset passar han på att tacka kollegorna som gjort mer av det dagliga när han höll på med grävet.

Hela upprinnelsen till jobbet var en bild på en blåtira på Twitter. Med stort tålamod registrerade Mårten Martos Nilsson migrantarbetarnas berättelser. Sedan började han nysta uppåt i hierarkierna.

– Jag tycker att man oftare borde göra så, att starta i en enskild människas berättelse och sedan rulla upp sammanhanget, säger Mårten Martos Nilsson.

Han kan ryska vilket han haft mycket nytta av i jobbet på senare år. Innan Mårten Martos Nilsson började jobba på Arbetet var han på Örnsköldsviks Allehanda, Piteå-Tidningen och Från Riksdag och Department (som senare blev Riksdag & Department, som lades ned 2014).

Vad brinner du mest för i jobbet?
– En bra nyhet är en kick, det är en stimulans i det. I nyhetsarbetet vill man gärna göra en bra nyhet som får genomslag.

Hur firar du i kväll?
– Jag ska fira med kollegorna och vi ska kanske ta ett litet glas i baren.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Anette Persson

Personligt

Mårten Martos Nilsson
Ålder: 64 år
Från: Göteborg
Familj: Fru, två barn och två barnbarn
Gör: Reporter på Arbetet
Fritidsintressen: Natur och friluftsliv och barnbarnen.
Aktuell: Vinnare av Årets Journalist och Årets Granskning på Tidskriftsgalan i går (onsdag). Tidningen Arbetet vann även Årets Ljud för podden Från golvet, varav ett avsnitt gjordes av Mårten Martos Nilsson.

Till arkivet
Allt om Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan
Läs summeringen av branschens största event, läs vinnarintervju, kolla på mingelbilderna och ta del av alla vinnarmotiveringar i Tidskriftspriset.
Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan 2023.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här