Det nya tidskriftsstödet gör det svenska mediestödet mer komplett

Pressmeddelande 2024 7 mars
Det nya tidskriftsstödet gör det svenska mediestödet mer komplett
Sveriges Tidskrifter välkomnar det nya förslaget kring ett digitalt omställningsstöd för vissa tidskrifter. Det är tydligt att utredaren har sett tidskrifternas viktiga roll för demokratin samt bedömt att det behövs ett stöd för utvecklingen av dessa tidskrifters digitala affärsmodeller. Vi är även glada att kulturministern belyste tidskrifternas viktiga roll för mediemångfalden och att tidskriftsjournalistiken är viktig som ett demokratiskydd.

– Utredningen har på kort tid gjort ett grundligt arbete med att kartlägga samhälls- och nyhetstidskrifternas situation. Vi har uppskattat möjligheten till dialog under utredningstiden, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

Den utredning som utredaren Madeleine Sjöstedt presenterade idag innehåller en rad förslag kring hur ett särskilt tidskriftsstöd skulle kunna se ut:

* Stödet föreslås vara ett engångsstöd om max 300 000 euro per sökande.
* Stödet kan ges till max 50 procent av projektkostnaden för omställningsinsatsen.
* Stödet ska hanteras av Mediemyndigheten.
* Stödet finansieras inom samma utgiftsområde som det befintliga mediestödet.
* Stödet löper fram till 2029 vilket sammanfaller med mediestödets löptid.

I juni 2022 presenterade Mats Svegfors en utredning gällande ett nytt och modernt mediestöd anpassat till det nya medielandskapet. Sveriges Tidskrifter var mycket kritiska till hans förslag som vi menar konserverar en ålderdomlig indelning av medierna. På en digitaliserad marknad har tidskrifter med sin nischbevakning en digital trafik, ett antal läsare och en intensitet i nyhetsflödet väl i paritet med många dagstidningar. Mot bakgrund av detta är det tillfredsställande att utredningen nu täpper till delar av den lucka Svegfors lämnade.

– Sveriges Tidskrifter uppskattar särskilt att utredaren förstått att den digitala omställningen inte är en ”quick-fix”. Det kommer att ta tid och därför är det viktigt att det nya stödet föreslås gälla fram till 2029, säger James Savage, ordförande i Sveriges Tidskrifter.

– Gränserna mellan dagstidningar och tidskrifter suddas ut alltmer och på en marknad där våra medier möts och konkurrerar kommer det snart att kännas naturligt med ett gemensamt stöd för dagspress och tidskrifter inom samhälls- och nyhetsjournalistik, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Det nya förslaget till tidskriftsstöd ska nu skickas på remiss och Sveriges Tidskrifter ser fram emot att utveckla våra synpunkter i ett remissvar.

Kontakt:
Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter
kerstin.neld@sverigestidskrifter.se
+46 (0)8 545 298 94
+46 70 570 41 08

James Savage, ordförande Sveriges Tidskrifter
james.savage@thelocal.com
+46 70 859 33 46

Foto: Sara Arnald

Till arkivet
Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här