Branschbevakarnas nya chefer: ”Vi kommer från golvet”

Artikel 2021 17 juni
Branschbevakarnas nya chefer: ”Vi kommer från golvet”
Bonnier News har hämtat de nya chefredaktörerna för Dagens Media och Resumé från de egna redaktionerna. Det är en rutinerad duo som tar över rodret. Här berättar Yasmine Winberg och Linnéa Kihlström om hur tidningarna ska hitta synergier i den nya organisationen.

I höst tillträder Linnéa Kihlström och Yasmine Winberg som chefredaktörer och ansvarig utgivare för Dagens Media respektive Resumé.

De bådas tidigare roller på tidningarna ersätts av en gemensam ny reporter som ska jobba 50 procent på varje titel.

– Ur ett helhetsperspektiv så kommer vi ha samma resurser som nu. Vi kommer dela på en reporter i stället för att dela på en chefredaktör. Och både jag och Linnéa planerar att vara skrivande chefredaktörer, säger Yasmine Winberg.

Hon och Linnéa Kihlström efterträder Fredrik Svedjetun som blir chefredaktör och ansvarig utgivare för Market och Dagligvarunytt. Linnéa Kihlström lämnar därmed rollen som reporter och redaktör för Dagens Media.

– Jag är jätteglad och upprymd och lite livrädd. Det ska bli fantastiskt kul. Det här är ett viktigt och roligt uppdrag, säger Linnéa Kihlström om sitt nya jobb.

Hon började arbeta som journalist 2015 och har under hela sitt yrkesliv bevakat mediebranschen.

– Det är aldrig tråkigt att bevaka media, det händer saker hela tiden. Det är många utmaningar för mediehus i dag, nedskärningar och konsolideringar och digital utveckling. Jag tänker att medierna som helhet har ett viktigt uppdrag att granska och bevaka, men de måste ju också granskas och vi som ägnar oss åt det är otroligt viktiga för att se till att medierna är på tårna.

Yasmine Winberg går från jobbet som redaktör och reporter för Resumés varumärke för fördjupande journalistik: Resumé Insikt. 2019 fick hon Tidskriftspriset för Årets Journalist tillsammans med Julia Lundin. Priset tilldelades för granskningar av influencerbranschen.

– Både Linnéa och jag kommer från golvet. Det känns roligt att Bonnier väljer att satsa på oss i stället för att ta in en extern person, säger Yasmine Winberg.

Att de båda branschtitlarna nu får varsin chefredaktör ser Yasmine och Linnéa som en fortsättning på Fredrik Svedjetuns arbete med att renodla de båda tidskrifternas profiler.
Bonnier Business Media köpte Medievärlden och Dagens Media från Alma Talent 2018.

Därefter fick Resumé mer inriktning mot kommunikation, marknadsföring och kreatörer inom reklam och Dagens Media mer mot kanalval och medier. Året efter lades Medievärlden, där Linnéa Kihlström tidigare var tf chefredaktör och ansvarig utgivare, ned.

Att också branschmedier drabbats av nedskärningar är inget som Linnéa Kihlström hymlar om. Nyligen skrev hon en krönika på Dagens Media med rubriken Vem bryr sig om mediebevakningen i Sverige?

– Jag tycker att vi som bevakar medier (Dagens Media, Journalisten och Medierna i P1) sköter vårt uppdrag bra, men vi är för få. Det har blivit färre aktörer som bevakar medier och redaktionerna är mindre, men det är svårt att säga att det är värre för oss. Hela branschen är utsatt.

Hon är helt öppen med att hon anser att Dagens Medias redaktion bör växa.

– Jag har höga förhoppningar om att vi ska kunna blir fler. Inget tyder på att vi blir färre och det känns viktigt för mig när jag kliver in i den här rollen, eftersom jag utryckt mig som jag gjort, slår hon fast.

Den nya reportern som ska efterträda Linnéa och Yasmine ska dock delas mellan titlarna. När det gäller bevakningen av området marknadsföring finns beröringar mellan tidskrifterna.

– Vi har låg andel läsare som är tecknade på båda tidningarna. Det gör inte så mycket om man skulle publicera visst material hos båda, säger Yasmine Winberg.
Samtidigt betonar hon att Resumé inte kommer att återgå till att bevaka medier, som tidningen gjort tidigare.

I och med att tidningarnas profiler är mer utstakade har det blivit möjligt för de tillträdande chefredaktörerna att börja fundera över om det går att skapa synergier mellan titlarna.

– Det känns vansinnigt roligt att bli chefredaktör tillsammans med Yasmine som är en duktig yrkesperson och en värdefull vän för mig. Vi kommer stötta varandra och dra nytta av vårt täta samarbete, säger Linnéa Kihlström.

Deras gemensamma fokus är att öka prenumerationsbasen för de båda titlarna. För närvarande går det riktigt bra för både Dagens Media och Resumé, menar de.

– Prenumerantstocken ökar vecka för vecka. Vi ska fortsätta locka nya prenumeranter, säger Linnéa Kihlström.

– Det ser ljust ut. Prenumerationsintäkterna ökar hela tiden och Resumé går med vinst i dag. Det känns kul att ta över i ett sådant läge, säger Yasmine Winberg.

Text: Matilda Nilsson
Foto: Janne Naess och Gabriel Liljevall

Personligt

Linnéa Kihlström

Linnéa KihlströmÅlder: 31 år
Gör: Reporter och redaktör på Dagens Media.
Bor: Reimersholme i Stockholm.
Familj: Pojkvännen Arvid.
Aktuell: Tillträder som chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Media den 9 augusti.
Följer: Jag är besatt av medier. Jag börjar min dag med Omni. Sedan kollar jag DN och alla stora svenska medier, scrollar flöden och kollar internationella medier. Jag läser nyhetsbrev från CNN och lyssnar på P1 Morgon och Studio 1. Traditionell radio är alltid på i bakgrunden och så kollar jag digitala medier i mobilen.
Favorittidskrift: Jag läser många olika magasin. Jag har ingen favorit, utan jag gillar att bli överraskad.
Gör i sommar: Ska hänga på västkusten, Hälsingland och på Reimersholme.
Största dröm: Att någon gång i livet skriva en bok och så vill jag verkligen bli en del av Sjöräddningssällskapet. Jag ansöker med jämna mellanrum till sjöräddningen, men det är många som söker så jag har ännu inte fått plats.

Yasmine Winberg

Yasmine WinbergÅlder: 33 år
Gör: Reporter och redaktör för Resumé Insikt. Medförfattare till boken Badfluence.
Bor: Nacka i Stockholm.17
Familj: Min sambo Andreas.
Aktuell: Tillträder som chefredaktör och ansvarig utgivare för Resumé den 9 augusti.
Följer: Omni, allt som är baserad på en sann historia, dokusåpor som Big Brother och Robinson och nyheter i alla kanaler.
Favorittidskrift: VeckoRevyn, de har gjort ett bra och imponerande jobb.
Gör i sommar: Är ledig i fem veckor för första gången i mitt yrkesliv. Ska till Sundsvall och bo på ön Ulvön en vecka, träna zumba så mycket det går och vila ut och ladda om.
Största dröm: Jag är från Eskilstuna och älskar Kent. Min största dröm är att bandet ska återförenas.

Till arkivet
Stor guide: Så lyckas du med AI-bilder
Skapandet, användningen, juridiken. Här får du en komplett guide till att lyckas med dina AI-bilder. Vi tipsar om vilka verktyg som är att föredra för publicister – och vilka du bör undvika.
Läs hela guiden.

Prenumerera på Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev

Sveriges Tidskrifters nyhetsbrev ger aktuella, inspirerande och nyttiga inblickar i tidskriftsvärlden.


Lyssna på Publicistpodden

Lyssna här