Bästa magasinsjournalistiken 2017 – enligt Malin Ekman

Torsdag 20 december 2017

Malin Ekman

Snart lägger vi 2017 bakom oss och därmed ytterligare ett år av – i många fall – fördjupande, granskande, underhållande och knivskarp magasinsjournalistik. Men vilka magasin och enskilda tidskriftsreportage har stuckit ut, vad har karaktäriserat ett starkt magasin under året och vad kan vi hoppas på inför 2018? Sveriges Tidskrifter kontaktade Svenska Dagbladets medieexpert och reportageskribent Malin Ekman och bad henne syna tidskriftsåret 2017 i sömmarna.

Vad karaktäriserade ett bra magasin 2017?

– Jag tycker att ett bra magasin, lite beroende på nisch, ska erbjuda både verklighetsförankring och eskapism. Man ska känna att magasinet lever i, och inte vid sidan av, sin tid genom att det tar upp brännande ämnen. Samtidigt ska man känna sig inspirerad när man är färdig med det. För mig är magasinsläsning något jag ”unnar mig”. Jag började prenumerera på Vanity Fair när jag fortfarande var tonåring och älskade den intelligenta journalistiken i glamourös förpackning. I dag gillar jag fortfarande Vanity Fair men ännu mer The New Yorker. Min första och käraste magasinsupplevelse är ändå Min häst, där jag som liten stalltjej en gång vann ett ridläger.

Nämn en minnesvärd magasinstext från 2017.

– Det finns så mycket att välja på. Senast i morse, på tåget, läste jag en fin intervju med Carola i Kupé av Petter Karlsson. Och författaren Tone Schunnessons intervju med Noomi Rapace i STYLEBY. Matilda Gustavsson är alltid läsvärd i DN lördag. Och Sam Sundberg i SvD:s Kulturmagasin för den delen. Min favoritreportageskribent är utrikesjournalisten Anna Roxvall.

Du satt i två jurygrupper i samband med Tidskriftspriset: Årets omgörning och Årets AD. Vilken tidskrift hade den mest vassaste formen 2017, om du får tycka enhälligt?

– Det som är så spännande med dessa jurys är att det inte finns ett recept på god form. Formen ska återspegla innehållet och har därför helt olika utgångspunkter. I år nominerade vi alltifrån Amelia till Skriva. Jag har under alla jury-år varit väldigt förtjust i AD:n Agnes Dunder, som i år vann. Hennes formspråk är briljant och väldigt initierat, det korrelerar alltid väl med texten. Eftersom jag var ordförande detta år hade jag utslagsröst, men den behövde jag inte använda – vi var verkligen överens i juryn.

Någon tidskriftsspaning inför 2018?

– Den granskande journalistiken har haft ett uppsving i dagspressen på senare tid, jag hoppas trenden fortplantas till magasinsjournalistiken.

TIDSKRIFTSLEVERANTÖRER

  • Informa

    Informa är säljbolaget för tidskrifter som vill öka sina intäkter. Hos oss får du som uppdragsgivare en professionell säljavdelning och speaking partner, som satsar långsiktigt och målinriktat.

  • NewsFactory

    NewsFactory levererar resultat. Via lång erfarenhet och idéförsäljning öppnar NewFactory nya marknader för existerande tidskrifter.

  • Annonskraft

    En erfaren och engagerad säljkår som trivs på jobbet och drivs av nytänkande. Vi har sedan 2000 samarbetat med flera av de stora medieaktörerna, både vad gäller print och digitalt.